STEN

Sten dækker over en række klassiske materialer såsom granit, marmor, skifer og terazzo. Hvert enkelt har sine specielle egenskaber og sit visuelle udtryk. Fælles for dem alle er, at de er et forarbejdet naturprodukt der udstråler kvalitet og har slidstærke egenskaber og af de fleste opfattes eksklusivt.

Granit

Ved valg af granit til bordplader får man hver gang en sten, som er helt unik, da det er et 100% naturprodukt skåret ud af en klippevæg i et stenbrud et eller andet sted i verden, og derfor vil den enkelte plade altid have sine helt egne aftegninger af striber, mønstre og årer. Man må derfor forvente nuance- og strukturforskelle ved de enkelte bordplader - også i forhold til en evt. set prøve.


Granitbordplader fås med mange forskellige overflader samt kantforarbejdninger og som standard i tykkelser på 20 eller 30 mm, men andre tykkelser er også mulige men med længere leveringstid.

Ibrugtagning

Da granit er porøst i overfladen skal pladen ved ibrugtagning beskyttes mod nedtrængning af fedt og det er derfor vigtigt at mætte granitten. Hertil anvendes vand tilsat sæbespåner eller kokossæbe. Skyl efter med lunkent vand. Bivoks eller en voks baseret på kokosolie kan også anvendes. Voksen påføres med en tør, ufarvet klud. Når granitten er helt tør poleres den, så der ikke fremkommer striber. I løbet af de første 14 dage anbefales det at gentage foranstående behandling 3-4 gange. Senere efter behov.
 

Daglig rengøring

Granit tåler på grund af sin geologiske sammensætning næsen alle former for rengøringsmidler, men til daglig rengøring anbefales sæbespåne-/kokossæbevand. Sæbe fremstillet på basis af kokosolie og tilsat kalkbinder efterlader ikke sæbekalk på granitten, og der skal derfor ikke eftervaskes.
Granit kan rengøres med syreholdige rengøringsmidler og eventuelle kalkrester kan elimineres med kalkfjerner. Sådanne rengøringsmidler (f.eks. klorin, sprit, afkalker) skal altid fjernes omgående fra bordpladen med en opvredet klud. Det vil skade overfladen, hvis man sætter pladen ”i blød” i længere tid. Brug af sulfo modarbejder mætning af granitten.

 

Varmepåvirkning

Granit kan tåle varme ting i kort tid, men tåler ikke ekstremt høje varmegrader. Glohedt køkkengrej direkte fra kogepladen kan trække fedtstoffet op af pladen, så det viser sig som en plet og man risikerer, at pladen revner. Sæt derfor altid det varme kogekar på en bordskåner.

Træk aldrig ru genstande hen over pladen.

En granitplade er altid kold og derfor hænger dejen ikke i. Ved æltning direkte på pladen får stenen tilført naturligt fedtstof. Hvis der aflejres lidt i overfladen, vil det med tiden forsvinde af sig selv. Hvis man forsøger at fjerne pletten med vand, vil processen blot forlænges.

Efter beskrivelsen af de forskellige stentyper er der farveeksempler på granit. Klik her, for at komme direkte til farveeksemplerne.

Marmor

Marmor har siden antikken været brugt til såvel byggemateriale som til inventar og skulpturer. Den udbredte anvendelse skyldes, at stenen er både smuk, stærk og holdbar og let at bryde og forarbejde. Den findes i rigelige mængder i mange farver og strukturer og kan poleres, så den får en glansfuld overflade.

Marmor er kalksten og tåler derfor ikke syre eller anden form for aggressive og sure rengøringsmidler. Herunder eddike og citronsaft. Spilder man noget syreholdigt på pladen, skal det straks vaskes væk.

Ibrugtagning

For at beskytte marmorpladen mod nedtrængning af fedt, er det vigtigt at få mættet marmoren. Hertil anvendes vand tilsat sæbespåner eller kokossæbe. Skyl efter med lunkent vand. Bivoks eller en voks baseret på kokosolie kan også anvendes. Voksen påføres med en tør, ufarvet klud. Når marmoren er helt tør poleres den, så der ikke fremkommer striber. I løbet af de første 14 dage anbefales det at gentage foranståede behandling 3-4 gange. Senere efter behov.
 

Daglig rengøring

Til daglig rengøring anvendes sæbespåne-/kokossæbevand. Sæbe fremstillet på basis af kokosolie og tilsat kalkbinder efterlader ikke sæbekalk på marmoren, og der skal derfor ikke eftervaskes.
 

Varmepåvirkning

Marmor kan tåle varme ting i kort tid, men tåler ikke ekstremt høje varmegrader. Glohedt køkkengrej direkte fra kogepladen kan trække fedtstoffet op af pladen, så det viser sig som en plet og man risikerer, at pladen revner. Sæt derfor altid det varme kogekar på en bordskåner.

Træk aldrig ru genstande hen over pladen.

En marmorplade er velegnet som udrulningsplade for mørdej, da den holder dejen kølig.  Ved æltning direkte på pladen får stenen tilført naturligt fedtstof. Hvis der aflejres lidt i overfladen, vil det med tiden forsvinde af sig selv. Hvis man forsøger at fjerne pletten med vand, vil processen blot forlænges.

Efter beskrivelsen af de forskellige stentyper er der farveeksempler på marmor. Klik her, for at komme direkte til farveeksemplerne.

GRANITFARVER 

MARMORFARVER