3.7 Glas

Alle kender glas og omgås det i hverdag som nogle af de mange forskellige typer emner, vi omgiver os med

Materialet glas har et utal af anvendelsesmuligheder og former. Glas kan være spejlblankt eller ru, gennemsigtigt eller sandblæst, skrøbeligt eller solidt - og det kan være eksklusivt kunsthåndværk eller masseproduceret industrielt design. Glasproduktion har fundet sted i omkring 6.000 år.

Sand, kvarts eller flint er det egentlige glasdannende element, der danner grundlaget for al glasfremstilling.  Glas fremstilles med mange forskellige sammensætninger og egenskaber alt efter anvendelse og lokale råvarer. Det er sammensat af uorganiske oxider, hvoraf størsteparten er siliciumoxid (SiO2).

Fremstillingen af nyt glas kræver meget høje temperaturer og dermed meget energi: 1400-1500° ved almindelig glasfremstilling og 1200-1300° ved omsmeltning af skrotglas.  Når glasset er skabt, er det et miljøvenligt materiale, da det ikke forurener og kan genbruges.

Glas er et meget taknemmeligt materiale, som kan modstå stort set alle de kemikalier, syrer og væsker der bruges i husholdningen og til madlavning.

Den daglige rengøring af en glasplade foretages med en klud, der er hårdt opvredet i lunkent vand. Brug ikke sulfo, da dette med tiden giver en fedtet hinde på glaspladen. Hinden kan fjernes med en lige blanding af vand og acetone eller klorin og efterfølgende rengøres bordpladen med lunkent vand.

Er bordpladen meget beskidt kan den rengøres med et middel beregnet til glaskeramiske kogeplader. Ved denne rengøring påføres glaspladen samtidig et beskyttende lag af silikone, så den bedre kan modstå snavs.  Brug aldrig skuremidler til glaspladen.

Glas er ikke ridsefast, så undgå at skære direkte på bordpladen. Ligeledes bør det undgås at trække genstande hen over pladen.

Glas i sig selv er meget varmefast, da det først smelter ved temperaturer over 1000 grader Celsius. Men mikroskopiske forbrændingsrester fra produktionsprocessen kan, når de udsættes for høj varme, foranledige, at glaspladen sprænger. Derfor bør varmt køkkengrej aldrig sættes direkte på pladen, men på en bordskåner.

Glaspladens svageste punkter er forkanter og hjørner. Hvis ting stødes ind i disse, kan man risikere, at der slås fliger af pladen.

Efter teksten i denne artikel kan du se nogle af de forskellige typer glas, der findes til opfyldelse af netop dine ønsker

 Alt efter hvad man skal anvende glasset til kan det udføres i mange forskellige såsom:

  • Lamineret glas
  • Hærdet glas
  • Energiruder
  • Sikkerhedsglas
  • Dekorationsglas
  • Møbel glas
  • Lyddæmpende glas
  • Glas til tage
  • Glasdøre og badekabinedøre

 

Da der er en masse forhold der spiller ind ved de forskellige typer af glas rådgiver vi gerne ud fra det formål som dine glasønsker skal opfylde.

Kontakt os derfor så vi kan opfylde dine glasdrømme

 

Her præsenteres et udpluk af de mange typer glas vi kan tilbyde. Oversigten skal ses som inspiration. Har du selv en ide eller et eksempel på en type glas, du gerne vil benytte til dit projekt, tager vi gerne udgangspunkt i dette.

GLASTYPER

Arquatex
Clear Antique
Clear Baroque
Clear Chord
Clear Corteza
Clear Crystalice
Clear Granite
Clear Hammered
Clear Krinkle
Clear Muffle
Clear Quarterreed
Clear Ripple
Clear Roughrolled
Clear Seedy
Clear Smallflemish
Clear Smallhammered
Clear Vecchio
Clear Water
Double Gluechip
Gluechip
Pattern 62
Rain Glass