10.1 Data for de forskellige typer bordplader

Vi har prøvet at samle de vigtigste informationer omkring de forskellige typer bordplademateriale i en oversigt nedenfor

De enkelte bordpladetyper er beskrevet nedenfor ud fra følgende kriterier

 1. Hvor meget arbejde kræver det at holde bordpladen pæn i daglig brug?
   
 2. Hvor meget vedligeholdelse kræver bordpladen?
   
 3. Kan bordpladen leveres med ”usynlige samlinger” eller vil der komme silikonsamlinger?
   
 4. Hvordan er mulighederne for reparation eller opfriskning af bordpladen

 

Corian®-bordplade

 1. Ekstrem nem at bruge i hverdagen da enhver form for vand, væsker, pletter, UV-stråler og forskellige syrer ikke påvirker Corian® så en Corian®-plade vil andre ændre sig.  Det eneste man skal gøre i dagligdagen er at tørre Corian®-bordpladen over med en hårdt opvredet varm klud og så efterfølgende tørre efter med en tør klud.
   
 2. Skal aldrig vedligeholdelse med hverken olie, lak, voks eller andet.  Da Corian® er et 100% homogent materiale uden nogen form for porre i materialet, kan der ikke gro bakterier på materialet.
   
 3. Ved sammensvejsning af Corian®-pladestykker til f. eks. vinkelbordplader vil man normalt hverken kunne mærke eller se, hvor pladestykkerne er samlet.  Ligeledes vil bordplade og Corian®-vaske blive sammensvejset, så der er en hel glat overgang mellem bordplade og vaskesider.  Silikonefuger findes derfor ikke på en Corian®-bordplader og efter montage vil bordpladen fremstå som støbt i et stykke selv ved vinkel- eller U-formede Corian®-bordplader.
   
 4. Hvis man er uheldig eller der øves hærværk mod en Corian®-bordplade, kan den til en hver tid repareres enten ved oppolering typisk efter placering af en meget varm friture gryde direkte på Corian®-bordpladen eller ved en større skade ved indsætning af en nyt stykke Corian®-plade, der sammensvejses med den oprindelige plade, hvorefter der slibes og poleres hen over samlingerne.  Efter brug i mange år kan en Corian®-bordplade evt. været blevet ridset i lettere eller sværere grad, men det betyder ikke noget, idet en Corian®-bordplade altid kan poleres op professionelt, så den kan komme til at få sit oprindelige udseende igen.

 

Laminat-bordplade

 1. En laminatbordplade er nem at holde i det daglige, men det tilrådes ikke, at man efterlader f. eks. vandplamager på en laminatbordplade og specielt ikke rundt omkring en eventuel vask.  Ved montering af en vask i en laminatbordoplade vil der være en overgang mellem laminaten og den underliggende træplade, ligesom der kan være stødsamlinger mellem flere stykker laminatplader, og hvis der først er trængt vand eller andre væsker ned her, vil der ske skader på laminatbordpladen ved udvidelse af kernematerialet.
   
 2. Selve laminaten skal ikke og kan heller ikke vedligeholdes med nogen form for materialer, med der skal fra tid til anden ske reparation eller udskiftning af silikonefuger ved samlinger.  Selve laminaten er hygiejnisk i daglig brug, men hvis der kommer hakker eller andre skader på en laminatbordplade vil der være mulighed for at der kan sætte sig bakterier heri.
   
 3. Ved samling af laminatpladestykker vil der opstå en synlig stødsamling, ligesom der vil være en synlig samling mellem vask og laminatbordplade, og disse samlinger skal efterfølgende fuges og med mellemrum efterses og vedligeholdes.
   
 4. Det er ikke muligt at reparere en laminatbordplade, hvis den er blevet beskadiget.

 

Træ i form af stavlimet massiv ædeltræsbordplade

 1. Ved en stavlimet ædeltræsbordplade skal man blot foretage den daglige rengøring ved at tørre pladen over med en hårdt opvredet varm klud og så efterfølgende tørre efter med en tør klud.  Men man må under ingen omstændigheder lade vand eller andre væsker som f. eks. frugtsaft, rødvin eller rødbedesaft ligge på en ædeltræsbordplade da det misfarver og ødelægger bordpladen.
   
 2. En ædeltræsbordplade skal løbende vedligeholdes med enten træolie eller sæbe så man skal være indstillet på at en ædeltræsbordplade er en plejekrævende bordplade.
   
 3. Ved samling af ædeltræspladestykker vil der opstå en synlig stødsamling, ligesom der vil være en synlig samling mellem vask og laminatbordplade, og disse samlinger skal efterfølgende fuges og med mellemrum efterses og vedligeholdes.
   
 4. Træ er et forholdsvis blødt materiale, så i en ædeltræsbordplade kommer der let hakker eller ridse, alt efter hvor hård en træsort man vælger.  Mindre hakker og ridser er det muligt at slibe væk og så behandle ædeltrælsbordpladen med enten træolie eller sæbe, mens større beskadigelse eller væsker der har gjort bordpladen sort ikke kan repareres, da det ikke er muligt at udskifte den beskadigede del af en ædeltrælsbordplade

 

Rustfri stålbordplade

 1. Nem at bruge i hverdagen da de fleste former for væsker ikke påvirker en rustfri stålbordplade.  Det eneste man skal gøre i dagligdagen er at tørre den rustfri stålbordplade over med en hårdt opvredet varm klud og så efterfølgende tørre efter med en tør klud.
   
 2. Skal ikke vedligeholdes med nogen form for væsker.
   
 3. Rustfri stålbordplader kan på værkstedet svejses sammen i stort set alle de former som man ønsker sig.  Det er derfor normal muligt at levere en rustfri stålbord i et sammenhængende stykke, men her spiller det dog ind ved større bordplader, om man kan bære og komme frem med den rustfri stålbordplade til montagestedet.  Der kan også ske sammensvejsninger på montagestedt af flere rustfri stålbordpladestykker, men det er en bekostelig affære.
   
 4. Det er ikke muligt at reparere en rustfri stålbordplade, hvis den er blevet beskadiget.  Hvis en rustfri stålbordplade f. eks. er blevet udsat for høj varme fra en gryde kan de opståede buler ikke fjernes.

 

Sten-bordplade, her i form af granitbordplade

 1. Det er nemt at holde en granitbordplade pæn i det daglige, da man ved normal brug kun behøver at tørre granitbordpladen over med en hårdt opvredet varm klud og så efterfølgende tørre efter med en tør klud.  Hvis man bruge rengøringsmidler skal de fjernes meget hurtigt efter brug, da det vil skade granitbordpladens overflade at sætte pladen ”i blød” i længere tid.
   
 2. En granitbordplade er normalt mættet inden leveringen men det kan efter behov være nødvendigt med mellemrum at påføre granitbordpladen noget stenolie.
   
 3. Ved samling af granitpladestykker vil der opstå en synlig stødsamling, ligesom der vil være en synlig samling mellem vask og granitbordplade, og disse samlinger skal efterfølgende fuges og med mellemrum efterses og vedligeholdes.
   
 4. Det er ikke muligt at reparere en granitbordplade, hvis den er blevet beskadiget.  Hvis en granitbordplade f. eks. er blevet udsat for høj varme fra en gryde, kan der trække fedtstoffet og af granitbordpladen, så der kommer en plet, og man risikere at pladen revner.

 

Linoleum-bordplade

 1. En linoleumsbordplade skal man være efter i hverdagen for at den holder sig pæn.  For at forhindre at der dannes pletter skal der altid bruges bordskånere under blomsterpotter, vaser, kopper glas m.v. .  Man skal også være påpasselig med brug af større mængder vand og stærke kemiske stoffer da linoleum er et organisk materiale.  Det eneste man skal gøre i dagligdagen er at tørre linoleumsbordpladen over med en hårdt opvredet varm klud og så efterfølgende tørre efter med en tør klud.
   
 2. En linoleumsbordplade skal løbende vedligeholdelse med et linoleumsplejemiddel.
   
 3. Ved samling af linoleumspladestykker vil der opstå en synlig stødsamling, ligesom der vil være en synlig samling mellem vask og linoleumsbordplade, og disse samlinger skal efterfølgende fuges og med mellemrum efterses og vedligeholdes.
   
 4. Det er ikke muligt at reparere en linoleumsbordplade hvis den er blevet beskadiget.

 

Glas-bordplade

 1. En glasbordplade er nem at bruge i hverdagen da enhver form for vand og væsker inkl. syrer ikke en glasbordplade.  Det eneste man skal gøre i dagligdagen er at tørre glasbordpladen over med en hårdt opvredet varm klud og så efterfølgende tørre efter med en tør klud.
   
 2. Skal aldrig vedligeholdelse med hverken olie, lak, voks eller andet.
   
 3. Ved samling af glaspladestykker vil der opstå en synlig stødsamling, ligesom der vil være en synlig samling mellem vask og glasbordplade, og disse samlinger skal efterfølgende fuges og med mellemrum efterses og vedligeholdes.
   
 4. Det er ikke muligt at reparere en glasbordplade, hvis den er blevet beskadiget, og da en glasbordplade kun tåler varme i begrænset omfang, bør man derfor ikke sætte meget varme gryder eller pander direkte på glasbordpladen.